Wednesday, 16 November 2016

PENCUCI MUKA CETAPHIL LAGI : MASALAH JERAWAT MELANDA TAK HENTI


Assalamualaikum wbt semua,




Sebelum ini, saya dah tukar pencuci muka daripada Cetaphil kepada Neutrogenakan. Memang sesuai sangat dah. Kulit muka lebih bersih. Sampailah alami morning sickness, perubahan hormon mengandung menyebabkan kulit saya berminyak kaw-kaw punya. Goreng telur mata kerbau aja boleh. Penjagaan muka memang saya tak hiraukan masa 1st trimester, basuh muka ala kadar, mandi juga ala kadar, rasa nak tidur saja. Air masak/kosong memang tak lah disentuh sebab rasa mulut pahit, bertambah-tambah pahit dengan air masak. Selalunya saya minum yang manis, bagi rasa sikit kat mulut, tapi last-last tetap rasa pahit juga. Pemakanan juga tidak menentu. Gastrik teruk. stress. Perubahan hormon mendadak sebabkan leher naik biji-biji merah, kemudian bernanah, akhirnya jadi jerawat putih-putih. Daripada situ, naik ke rahang naik ke tepi telinga, ke dagu, dan merata di dahi. Alahai teruknya lah.

Ni gambar hujung 1st trimester, ini pun dah kira berkurang daripada awal trimester hari tu, memang down hidup saya tika itu.
jerawat bawah pipi dan sikit rahang kanan

jerawat bawah pipi dan sikit rahang kiri


Maka, disebabkan kegatalan melampau pada jerawat-jerawat sekalian, saya pun belilah pencuci muka Cetaphil semula. Oleh kerana harga Oily mahal tapi sedikit, saya beli je gentle punya. Lagipun saya dah pernah guna dulu dan jerawat akan berkurangan gatalnya. Takdela menggaru sangat kat bahagian rahang sebab bahagian inilah paling gatal. Lagi-lagi pakai tudung kawasan tu tertutup, bila kepanasan keluar peluh..memang gatal gila-gila dan jadikan keadaan bertambah buruk, merebak banyak. Paling perit bila sakit telinga yang amat disebabkan jerawat juga tumbuh di dalam telinga. Teruknya lah. Menangis tak berlagu. Sebab mengandung, saya tak ambil apa-apa ubat.

Vitamin juga dilupakan. Memang tak lalu. ESP pun terpaksaminum itupun sebab gastrik melanda. Alhamdulilla memang sangat-sangat membantu. Walau macam mana pun jika kita kurang minum air, macam mana kulit nak bersihkan.

Pemakaian cetaphil memerlukan kesabaran yang tinggi, almaklumamlah, dia tak bersifat sabun, jadi rasa macam tak cuci pun, tapi sebenarnya ia dah bersihkan wajah. Bila cuci muka tak lah rasa gatal sangat. Saya tanya nurse boleh tak saya pakai krim jerawat sebab jerawat teruk. So, dia kata, boleh sebab sapu kat luar je kan tapi jangan terlalu banyaklah. Itupun masa kandungan bulan ke4 saya start pakai balik. Saya cuma sapu setipis yang mungkin untuk kecutkan dan keringkan jerawat yang bernanah dan merah-merah yang cukup gatal. Alhamdulillah, semakin kecut dan kecut. Walau bagaimanapun, jerawat jadi hitam-hitam tapi semakin kering. Yang penting tak gatal. Nanti bekas parutnya saya usaha guna minyak yang sesuai untuk pudarkan parut jerawat.

Cetaphil moisturizer juga membantu. Selepas saya cuci muka saya akan sapu moisturizer tu ke seluruh wajah, Jadi memang kurang gatal. Tambahan dengan krim jerawat menampakkan perubahan yang positif pada kulit wajah saya.

Selepas habis 1st trimester, alahan tetap ada cuma sudah kurang. Saya start makan vitamin C, minum air masak banyak-banyak, makan dengan teratur, basuh muka dengan teratur. Maka, kulit wajah saya semakin hari semakin pulih terutama bahagian rahang yang sangat gatal hari tu. Bekas jerawat tu memang nampak hitam-hitam tetapi dah tak gatal langsung. Rasa jerawat dah semakin kering dan selesa sikit pakai tudung bila keluar kan. Nasib baiklah ada tudung, dapatlah cover bahagian yang tak elok itu.


Suplemen untuk rawat dalaman

Bulan ke5 kandungan barulah alahan saya hilang. Jadi, saya konsisten minum air kosong banyak2 dan konsisten dengan vitamin C, Vitamin yang sebenarnya banyak membantu menyembuhkan dari dalam.

Walaupun tak sembuh sepenuhnya lagi, tapi tetap bersyukur ia dah makin pulih. Jika menggunakan skincare yang ada proses pengelupasan yang macam pernah saya pakai dulu memang akan jadi elok balik. Tapi saya mengambil langkah selamat, sebab produk merbahaya macam tu lah yang buat kulit saya tambah teruk. Tak pelah, perlahan-lahan pulihkan kulit. Walau tak segebu dan sehalus telur rebus, walau bak kawah-kawah di bulan, asalkan ia dah semakin sihat. Hehe...Dah tak rasa senipis dulu. Saya percaya ESP dan suplemen lain sangat-sangat membantu sebab pengambilan ESP secara konsisten buat kulit bertambah cerah. Juga produk selamat yang banyak di farmasi akan membantu, Saya kadang tergoda nak cepat pulih, tapi fikirkan jangka masa panjang kentalkan diri tak nak ambil dah. Tak mahu di luar nampak elok, tapi dalaman tak elok. hehe. Maksud saya, ambil yang selamat lah untuk tubuh badan kita. Itu saja okey.

Sekarang pakai neutrogena fine fairness kembali. Dari mula dah pakai 3 tiub dah. Yeayy. Dah sembuh. Alhamdulillah.





Now...lepas berpantang

Saya mekap bb cream, kadang-kadang krim foundation untuk asas, kemudian, compact powder, eyeshadow warna brown, kening rapikan sedikit kalau tidak macam sin chan suami kata, mascara Norafurla, blusher dan gincu sedikit.

Oh ye, parut jerawat lubang-lubang saya usaha sapu bio oil juga. Sangat-sangat membantu. Pigmentasi berkurangan tapi tetap ada. Sesiapa yang pernah ada pigmentasi, lepas tu hilang, bagitahu saya pakai produk apa tau.

Untuk produk shaklee, saya guna berdasarkan pengalaman dan juga sebagai pengedar. Jadi, kepada sesiapa yang berminat boleh je whatsapp saya.

JULIA
019-4101586
TRUSTED SELLER
Shaklee Independent Distributor 
ID 1212635