Saturday, 18 June 2016

KEHAMILAN : BRAXTON HICKS ATAU TANDA NAK BERSALIN

Pengalaman dulu perut asyik mengeras, tapi tak tahu minggu ke berapa, cuma yang saya ingat, sakit senggugut yang berpanjangan dari malam hingga ke pagi, itulah tanda bersalin bila diiringi lendir bercampur darah sedikit.

Kali ini perut asyik mengeras dari minggu ke 35 tapi tidak konsisten, kemudian menghampiri minggu ke 37, ia disulami rasa sakit senggugut tapi mild dan tidak tetap juga. Jadi saya anggap ini cuma Braxton Hicks Contraction. Waktu sakitnya tu tidak menentu. Tanda darah mahupun air ketuban masih tiada. Walaupun sudah ada pengalaman, tapi dah lupa.hehe.


Perbezaan antara Kontraksi Braxton Hicks dan Kontraksi Sebenar


BRAXTON HICKS

◆ Rasa sakit tidak lebih dari satu@dua kali dalam masa sejam, beberapa kali sehari
◆ Rasa sakit biasanya berhenti bila bertukar aktiviti ( berjalan bila sakit masa duduk dan sebaliknya)
◆ Tidak teratur@tidak konsisten dan hanya untuk sekejap sahaja
◆ Tidak tahan lama ( kurang dari seminit )
◆ Tak boleh diduga dan tidak beritma, tidak bertambah intensiti
◆ Kontraksi yang tidak kuat (Mild )

KONTRAKSI SEBENAR

◆ Rasa sakit dan mengeras yang lama
◆ Teratur dan konsisten
◆ Lebih kerap dan lebih sakit
◆ Berpanjangan dan lebih berkala sakitnya
◆ Keluar tompokan darah dari vagina
◆ Plag mukus tertanggal
◆ Air ketuban pecah

So, saya assume, yang selalu saya rasa tu adala Braxton Hicks, tapi tetap berhati-hati. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan kita. Amin.

Thursday, 16 June 2016

CONTACT LENS CANTIK, MURAH DAN SELESA DIPAKAI

Assalammualaikum semua,

Nak share pasal lens. Sebagai penggemar lens, saya cukup suka war2kan IG lens saya @lealens_sweethouse untuk anda add dan pilihlah mana suka k. Baru jadi dropship saja.hehe. Jangan lupa add k. Saya memang guna dan sangat2 berpuas hati sebab bukan sahaja murah tapi berkualiti sebab selesa dipakai cuma kita kenalah jaga kebersihan semasa cuci dan pakai lens tu. Yang paling penting, jangan pakai lama sangat. Cukup 8jam dah boleh buka. Saya dah pernah beli lens murah hingga mahal sampai ratus2 beli di kedai cermin mata, masa kahwin saya guna. Bila guna tetap sama, kadang pedih juga. So, maksudnya di sini, kalau kita pakai ikut waktu tak kira brand mahal ka murah sama saja. Yang penting mesti jaga kebersihan dan tengok kita sampai bila boleh kita pakai k. Tapi, tapi....tetap kena hati-hati pilih lens yang dijual online k. Kena beli dari mereka yang jual brand betul-betul punya. Terlalu murah pun macam pelik je kan. So, cari yang murah berpatutan k. Brand paling laku tentulah nobluk. So, please follow my IG k.

INSTAGRAM @lealens_sweethouse


KEHAMILAN : ~37 MINGGU

Alhamdulillah, sesungguhnya Allah Maha Besar.

Hari ini scan lagi, sebab nurse check perut minggu lepas, baby melintang. Doktor bagitahu, mengikut dapatan scan sebelum ini, yang baru juga masa 34-35minggu kepala baby dah turun ke bawah. Jadi baby memang tetap di situ. Tapi, doktor kata, takpelah, kita tengok sajalah. Alhamdulillah, kepala baby di bawah. Doktor hanya cek jantung dan denyutannya 134.

Semoga baby sihat2 saja k. We love u so much.

Doakan semuanya dipermudahkan ye kawan-kawan, Amin.


Monday, 6 June 2016

RAMADHAN 1437H / 2016



Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak semua.

Semoga Ramadhan kali ini adalah yang lebih baik dari  Ramadhan yang lalu.

Semoga kita bertambah dekat dengan Allah SWT selalu.

Amin Ya Rabbal Alamin.


Selamat berpuasa.


Love,

MamapapaRea


￿